Sector de Defensa dels serveis públics i dels drets socials

El Sector de defensa dels serveis públics i dels drets socials reuneix dins la GOAC aquelles companyes i aquells companys que tenen centrat el seu compromís obrero-cristià en aquesta defensa.

La memòria històrica de la GOAC ens diu que, des del seu naixement, l’HOAC ha fet una gran tasca –de consciència i d’acció– en el camp de la salut, de l’educació, de l’habitatge, de les condicions laborals-socials de la classe obrera…

Avui dia en què tenir feina remunerada no vol dir «arribar a fi de mes», més que mai, la implicació en la denúncia de l’escalada privatitzadora és fonamental. Privatitzar mata. El que dignifica és pregar i «lluitar» perquè es respectin els drets socials, perquè no ens arrabassin el que el moviment obrer ha aconseguit, i perquè anem encara més enllà en el camí cap a la Justícia Social.

 

La gent de la GOAC que és al Sector participa alhora en diferents moviments socials (marees, plataformes…) i col·lectius sindicals.

Porten allà on són l’esperit de fer presents les persones que pitjor ho estan passant:

– el jovent de les famílies obreres, que el Mercat vol fora del sistema públic de pensions, amb una educació neoliberal, amb unes feines que precaritzen les seves vides…;

– les dones i les diferents bretxes que el capitalisme i el patriarcat els hi imposa;

– les persones migrants (sobretot les indocumentades), que veuen negat el seu dret d’empadronament, el seu dret a treballs decents i a viure dignament (no pas al carrer, no a una habitació malsana o no en l’amuntegament).

El Sector de defensa d’allò públic i dels drets socials expressa com ha viscut el seu caminar durant el curs i algunes de les fites per al 2024-2025

La majoria dels membres del Sector ha continuat participant en els Dilluns al sol de la Marea Pensionista de Catalunya (amb les manifestacions a l’ambaixada de França, a la Delegació de govern, al Banc d’Espanya; amb la Marea Blanca, amb les acampades i + per Palestina, amb el 8M; contra la bretxa de gènere, contra els accidents laborals, etc.).

Així mateix, dins i fora de la Marea Pensionista, la majoria ha mantingut la seva vida de compromís obrero-cristià també en altres camps de la defensa de tot allò públic (empadronament, educació, habitatge, sanitat, urbanisme, convivència i associacionisme veïnal…).

Cal fer-ho i és de justícia que Us donem gràcies.

 

Un moment de gràcia va ser el 7 d’abril del 2024, per la manifestació en defensa de la Salut Pública. Una mobilització molt participada i molt necessària per a les classes treballadores, sobretot per a la gent «sensepapers» i la gent més empobrida en general.

Al carrer, són una colla de 13 goacistes (entre simpatitzants i militants) i hi fan germanor amb 4 persones de l’ACO. Afirmen: «Tot plegat es tradueix en trobada, divulgació i, fins i tot, en l’interès d’alguna gent pel nostre moviment i comunitat.»

 

Argumenten: «Són llocs ideals per fer difusió d’alguns materials de la GOAC i, en especial, de la nostra campanya.»

 

Com a Sector, s’han reunit aquest curs 3 o 4 cops. Hi aborden temes de fons i, a voltes, elaboren algun document. Són 8 militants, membres de 3 equips diferents.

 

Es lamenten que els «costa incorporar-hi gent dels nostres grups d’acció o ambients…». Comenten: «Potser no tenim un pla prou concret com a Sector per arribar-hi.»

 

En tot cas, informen al conjunt de la GOAC i de l’HOAC del que fan, a través dels mitjans del moviment. Per exemple, en l’àmbit diocesà, difonen des d’aquesta pàgina concreta dintre del web goac.cat.

 

Diuen amb joia: «Tenim un bon clima i ens estimem molt.»

 

«Des del naixement del Sector, el nostre pla de treball ha girat al voltant de definir què entenem per “allò públic” i per “drets socials” en cada moment (l’evolució que això va tenint), pregar-ho i actuar en conseqüència.»

 

Es marquen l’objectiu de viure la campanya «Cuidar el treball, cuidar la vida» com un mitjà dins del quefer apostòlic comunitari de la GOAC de defensar allò públic i defensar els drets socials. Animen el conjunt goacista a endinsar-s’hi i a triar per a cada bienni, fins a la propera Assemblea General de l’HOAC, campanyes concretes arrelades a la diòcesi que es vinculin als dos objectius de «cuidar el treball (tot ell, no tan sols l’ocupació)» i «cuidar la vida (els drets socials que s’acompanyen del bé comú i de la dignitat per a tot ésser humà, perquè totes les persones som filles de Déu)».

Davant les eleccions europees del 9 de juny de 2024, la GOAC recull diferents declaracions i reflexions, com ara la de “Tanquem els CIEs”

Amb les seves accions i els seus silencis en aquests darrers anys, la Unió Europea ha demostrat no estar interessada a garantir els drets humans universals. És urgent canviar el cicle.

“Tanquem els CIEs” afirma: Fartes de necropolítiques dissimulades rere noms bonics, exigim la derogació del Pacte Europeu per a la Migració i l’Asil (PEMA).

 

 

 https://www.tanquemelscie.cat/2024/06/6-exigencies-minimes-en-les-eleccions.html

Davant d’una acció que pugui ser considerada com a delicte d’odi o acte de discriminació, què fer-hi?

 

Vols rebre informació de la GOAC?