Quin tipus de llibre la GOAC presentarà el dijous 14 de març a Barcelona? La darrera obra publicada per «Ediciones HOAC» té per títol el significat de la paraula «sínode»: «Caminar juntas y juntos»

El dijous 14 de març de 2024, a les 19 hores, a la Sala d’actes de Cristianisme i Justícia de Barcelona (C/ Llúria núm. 13), tindrà lloc la presentació del darrer títol d’Ediciones HOAC «Caminar juntas y juntos. Soñar la Iglesia, vivir la misión».

 

Hi intervindran:

🪡 Èrika Fabregat Muñoz, conductora de l’acte i presidenta de la GOAC
✍️ Maru Megina Navarro, coautora i presidenta de l’HOAC
✍️ Jesús Martínez Gordo, coautor i membre de l’àrea teològica de CiJ
🕯 Neus Forcano Aparicio, opinadora de l’obra, membre d’Alcem la Veu i
directora de JiP de Barcelona

Hi serà present en José Ignacio García sj, director del Centre d’estudis Cristianisme i Justícia-Fundació Lluís Espinal.

 

És un preciós llibre amb una introducció que guia als 8 capítols escrits tots ells en clau sinodal. Per tant, «Caminar juntas y juntos» s’adreça especialment a totes les comunitats eclesials, però no solament: Si l’Església avança, aquest fet influeix positivament en el gènere humà, en les diferents maneres de cercar un altre món i d’afirmar –parafrasejar– «Tot està per fer i tot és possible».

 

Bibliotrailer del llibre

 

Parteix dels itineraris bíblics per a la sinodalitat. I s’endinsa en els fonaments teològics de la mateixa sinodalitat, per a proposar-ne el pas d’una d’episcopal consultiva a una altra corresponsable que, baptismal i ministerial, sigui codecisiva. Es tracta, doncs, de la recuperació crítica dels millors continguts del Concili Vaticà II, en particular de la col·legialitat episcopal i la infal·libilitat de tot el Poble de Déu. Aquesta infal·libilitat de tot el poble de Déu és una veritat teològica i dogmàtica tan important, o més, que les de la col·legialitat episcopal o la de la catolicitat com a ‘comunió d’esglésies’.

Quant a això, el capítol 2 ens recorda: «En tot cas no pot ignorar que també en els nostres dies, una bona part de la cúria vaticana i una altra no menys notable dels cardenals, bisbes i cristians no són partidaris d’anar més enllà d’una ‘sinodalitat episcopal consultiva’; particularment els vinculats a les opcions teològiques, organitzatives i de lideratge eclesial implementades, sobretot, en els pontificats de Joan Pau II i Benet XVI. Són col·lectius que no volen ni sentir a parlar d’una ‘sinodalitat corresponsable, baptismal i ministerial, i per allò codecisiva i vinculant’. Els horroritzen les possibles conseqüències que comportaria pel lideratge, el magisteri i l’organització de l’Església, és a dir, per la recuperació d’una comprensió i exercici evangèlic de ‘l’autoritat’ i pel consegüent aparcament del format medieval i unipersonal, absolutista o monàrquic, de l’exercici del ‘poder’ en què encara es troba immers el ministeri eclesial, inclòs el del bisbe de Roma, és a dir, el del Papa.»

Lògicament, al llibre es tracten diferents aspectes que tenen una relació directa amb aquest tema central de Poble de Déu: El laïcat, la democràcia, la missió evangelitzadora, el compromís social, el reconeixement i profecia de les dones seglars cap a una sinodalitat equitativa, i la litúrgia i participació sinodal, la complexa sinodalitat del dia a dia i la pedagogia del ‘quotidià’ ja que ‘del dit al fet hi ha un gran tret’.

En aquest sentit, destaquen els capítols II («Fundamentos teológicos de la sinodalidad») i VII («Reconocimiento y profecía de las mujeres seglares de la Iglesia Católica»), encara que tots vuit capítols es complementen en una sòlida i atractiva unitat.

En definitiva, la lectura del llibre ens «invita a caminar juntes i junts de forma inclusiva, a possibilitar espais per a viure la sinodalitat en els quals homes i dones ens escoltem mútuament i puguem compartir paraula i lideratge en la comunitat i la missió».


El camí està ple de reptes i d’esperances.

Per tot plegat, serà molt enriquidor compartir i escoltar, en aquesta presentació del llibre, algunes de les veus (ponents) que han donat vida a aquesta reflexió coral «Caminar juntas y juntos». I fer-ho junt amb la teòloga Neus Forcano Aparicio, membre d’Alcem la Veu i directora de Justícia i Pau de Barcelona. Ella ens oferirà la seva opinió sobre aquesta obra, la més recent de les «Ediciones HOAC».