Pelegrinatge per l’Alto el Foc a Gaza: Un Camí de Solidaritat

La GOAC i diverses organitzacions i comunitats religioses, inspirades per la crida unànime de solidaritat emesa arreu del món, ens complau compartir  el pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza, realitzat a Barcelona el 28 d’abril.

El camí solidari per la costa barcelonina del Mediterrani es va recórrer amb els ulls i el cor mirant cap al que passa a la costa oposada del mateix mar.

 

El pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza va ser inaugurat amb les paraules de Llum Mascaray Olivera de la GOAC, tot expressant el clam de “Genocidi, no en el nostre nom”, seguit d’unes paraules de Laurant Cohen de JUNTS (Associació Catalana de Jueus i Palestins) que van emfatitzar la naturalesa política i colonial de la matança en curs, mentre persones de totes les religions caminen juntes en solidaritat contra ella.

Lina Alhafez, de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània, va convidar tothom a reflexionar sobre la situació de les criatures i el conjunt d’éssers que tant estan patint perquè es troben en aquella altra part d’aquesta mar, i sobre la gran responsabilitat que ens incumbeix a tothom per posar fi a aquesta injustícia.

A més, Alhafez va donar les indicacions per al bon funcionament de la marxa, la qual va començar a dos quarts de 10, en una platja amb fortes onades trencant al costat dels pelegrins, que sostenien les pancartes en què es podien llegir les vindicacions de la peregrinació:

1- Alto el foc immediat i permanent. 2- Accés immediat a tota l’ajuda humanitària, mèdica i alimentària. 3- Alliberament de les persones captives d’ambdós costats, els més de 100 ostatges israelians així com els més de 10.000 detinguts polítics palestins. 4- Fi de l’ocupació per iniciar un procés de pau real i sostenible basat en la justícia.

A la caminada també hi va participar el representant d’UNRWA a Barcelona, Arnau Selga Pérez, que va compartir amb els participants fulletons amb informació sobre la imprescindible tasca que l’organització segueix realitzant, malgrat estar sistemàticament en el punt de mira de l’ocupació militar i els seus aliats, pel fet de ser font de vida de la Franja de Gaza en aquests terribles mesos de fam forçada.

Davant de l’estació de metro Ciutadella – Vila Olímpica el grup va fer una pausa perquè els participants que volguessin sumar-se a la part final de la caminada el poguessin trobar. Després van continuar pel camí menys transitat darrere del parc, fins arribar al barri del Born. Els gairebé 200 participants van fer una altra parada entre la celebració festiva dels gegants davant del centre cultural del Born i el mercat d’artesania creativa al passeig del Born, per recordar a tots la difícil situació del poble palestí i el patiment que ha estat suportant a plena vista del món des de fa gairebé 7 mesos.

La caminada va acabar a la Basílica de Santa Maria del Mar, on el grup va fer-se molt més gran i va poder escoltar les paraules del representant d’UNRWA. Ell va informar sobre l’estat actual de l’ajuda que encara aconsegueixen proporcionar com a principal organització d’ajuda que encara opera sobre el terreny a Gaza, i va encoratjar persones a fer donatius (ayudagaza.es), amb exemples concrets de com d’efectives poden ser fins i tot les donacions (també les més petites) per proporcionar elements essencials per salvar vides.

Finalment, va prendre-hi la paraula el representant de la Comunitat palestina de Catalunya, el Dr. Salah Jamal Aboali. Va fer un breu recordatori de com havia començat aquesta tragèdia, la lluita dels palestins que resisteixen l’ocupació militar violenta de les seves terres i lluiten pels seus drets durant més de 4 generacions i continuaran lluitant per una resolució justa de la situació, basada en la fórmula d’un sol estat amb igualtat de drets per a tothom, des del riu fins al mar.

El pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza va concloure sota l’arc de la flama eterna commemorativa de la plaça del Fossar de les Moreres amb una foto grupal dels participants tot sostenint cartells que deien: “Pau justa i vida digna per a tothom”.

Poc després alguns participants es van sumar a la missa internacional celebrada al migdia a l’interior de la basílica, on es va resar el Pare nostre en àrab i es va llegir una pregària per una pau justa i duradora per a Gaza i la Humanitat.

L’esdeveniment estava organitzat per membres de les següents organitzacions, en resposta a la crida global de pelegrinatge per l’alt el foc a Gaza (gazaceasefirepilgrimage.com):

Comunitat palestina de Catalunya, GOAC (Germanor Obrera d’Acció Catòlica), Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Junts (Associació Catalana de Jueus i Palestins), JOC (Joventut Obrera Cristiana), MIJAC (Moviment Infantil i Juvenil d’Acció Catòlica de Catalunya), ACO (Acció Catòlica Obrera), Secretariat de Pastoral Gitana de Barcelona, Comunitat de l’Arca – Noviolència i espiritualitat, Fundipau, Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània, Mujeres Diáspora.

 

Pregària a la Missa Major Internacional, a Santa Maria del Mar, després de la peregrinació
Lina Alhafez va llegir en àrab la següent pregària:

«Preguem perquè Déu alliberi el món de tota falsedat, dels horrors bel·licistes, del dolor, de la fam,
el trauma i la misèria. Preguem, doncs, per l’alto el foc a Gaza i arreu. I perquè Déu ens doni la
força per continuar treballant per la pau i la justícia, les quals es preparen amb polítiques per al bé
comú, amb diplomàcia governamental, amb fermesa contra les infraccions del dret internacional,
amb el benentès que tots i totes som persones, malgrat les desigualtats econòmiques que sovint
ens classifiquen i ens separen, haguem nascut a l’Orient o l’Occident, al Nord o al Sud, professem
una fe o una altra.»

[La teòloga Neus Forcano Aparicio va fer en català la mateixa lectura]

 

 

Inauguració de la «Peregrinació per l’alto el foc a Gaza»

Bon dia a tothom!
Agraïm la crida global de pelegrinatges per l’alto el foc a Gaza.
Agraïm-nos també mútuament per haver-nos-hi unit… aquí, en aquesta banda del mateix mar, perquè no ens cap més dolor a l’ànima i perquè podem contribuir a la pau amb justícia social universal, amb el clam  “Genocidi, no en el nostre nom!”
Si apaguem el foc bel·licista i el racisme, ens anirem acostant a la vida digna per a tota la humanitat.
Aquest esperit és comú, el trobem a totes les expressions espirituals del món:

– Hem après a volar com els ocells, a nedar com els peixos… però no hem
après el senzill art de viure com a germanes i germans.

– Si Déu t’ajuda no hi ha qui et pugui vèncer.

-Qui mata una persona és com si hagués matat tota la humanitat. I qui
salva una vida és com si hagués salvat les vides de tota la humanitat.

– Mostra en el teu cor un amor sense límits per tot el món, en tota la
seva altura, profunditat i extensió, estima sense contenció, sense odi ni
enemistat.

– Allò que per a tu és detestable no ho facis al teu pròxim.
Aquesta és tota la llei, la resta són comentaris.

– Per difícil i dolorosa que sigui la nostra experiència, hem de tenir
present que mentre conservem l’esperança, no hi ha res que no puguem
assolir. Per contra, si la perdem ho haurem perdut tot.”

– La Pau no és possible sense justícia global.

Així doncs, continuem construint contra la infàmia i la mentida, la doblemesura, els silencis còmplices, el comerç d’armes, el colonialismed’assentament i la destrucció de vides i territoris… Contribuïm a un mónon ningú no pugui practicar aquests horrors i despropòsits.Deshumanització, no en el nostre nom!

 

 

Per mes informació: peregrinacion.solidario@proton.me

Llum Mascaray: 618222857   Lina Alhafez: 603251238