Mes de maig de 2023, mes clau a favor del dret universal al padró

La GOAC s’uneix a la campanya perquè els ajuntaments no neguin l’empadronament a cap persona 

Comparteix el teu pa

amb els qui passen fam,

acull a casa teva

els qui pateixen pobresa,

vesteix el qui necessiten roba.

No els defugis, que són persones germanes teves.

Isaïes 58,7

No violis els drets d’un immigrant…

Deuteronomi 24,17

L’associació “Papers i drets per a tothom” recorda que, de fa temps, diverses organitzacions “estem duent a terme una campanya en defensa del dret universal al padró, freqüentment vulnerat en multitud de municipis de Catalunya i particularment de l’àrea metropolitana de Barcelona”. Aquesta campanya vol dur-se a terme en l’actual conjuntura de les eleccions municipals del 28-M a fi d’assolir una més gran difusió.

“Creiem que cal també fer una defensa del padró a Barcelona, on el dret al padró sense domicili es troba actualment consolidat. Es tractaria de perpetuar aquest dret i no sotmetre’l als vaivens dels resultats electorals, més encara quan algunes de les candidatures que actualment es presenten es van distingir en el passat per negar aquest dret.”

Es tracta d’una campanya unitària que parteix de la proposta d’un manifest junt amb un calendari d’accions.

àAl manifest serà present “la defensa del dret al padró sense domicili” i les següents constatacions i reflexions:

“El padró és imprescindible per accedir a la sanitat, l’educació i la documentació. Les persones sense padró són pràcticament invisibles i els seus drets són vulnerats.

La Llei garanteix el dret gratuït al padró per a totes les persones que viuen en un municipi independentment que siguin propietàries del pis que habiten, visquin llogades, en habitacions compartides, no tinguin contracte de lloguer, ocupin un pis o, fins i tot, visquin al carrer.

Però molts d’ajuntaments incompleixen la llei i mantenen els veïns sense padró, sobretot les persones immigrades, les famílies vulnerables, les treballadores de la llar internes i altres col·lectius.

Tot i això, a Barcelona ciutat el padró és un dret a l’abast de totes les persones i en concret el padró sense domicili fix una pràctica habitual. Com ho hauria de ser a tots els municipis de l’Estat.

Aquest dret no pot restar sotmès als resultats imprevisibles de les eleccions municipals. Està garantit per la llei i totes les candidatures s’haurien de comprometre a respectar-lo i fins i tot millorar-lo.

La pràctica d’anys anteriors ens ensenya, però, que anteriors alcaldies no van respectar aquest dret i són ambigües als seus programes municipals.”

Hi ha una crida a totes les veïnes i veïns “a defensar aquest dret i mobilitzar-se per fer-lo complir abans i després de les actuals eleccions municipals del 28-M”.

De la seva banda, la GOAC es compromet a continuar en les trobades unitàries i a difondre el manifest i el calendari un cop siguin definitius.