06 oct. Lidia i Paco romandran sempre en els nostres cors
Aquest passat mes de setembre hem donat l’últim adéu als nostres companys goacistes Paco i Lidia.
El dia 12 de setembre de 2022, la nostra amiga de la GOAC de Badalona, la Lidia Moya Jiménez, va morir a l’hospital Trias I Pujol de la ciutat, acompanyada de les seves filles, familiars i amics més propers. Feia uns anys que la seva salut precària no li permetia una activitat social i apostòlica tal com ella la desitjava.
La Lidia va néixer a Minaya (Albacete). Per raons polítiques, el seu pare va haver de fugir i va venir a Barcelona. Posteriorment, instal·là la família a Badalona. La vocació de la Lidia joveneta era ser monja, igual que Sor Genoveva, de la qual se sentia seguidora. La passió per l’Església va ser una constant en tota la seva existència.
No obstant això, a causa d’una malaltia, reorientà la seva vida. Es casà amb Lluís i, fruit de la seva unió, naixeren les seves tres filles: Alicia, Montse i Cristina. Després vingueren els tres nets. La Lidia es convertí en una senzilla «ama de casa», que tenia cura de la família, però sense oblidar de fer coses pel seuproïsme.
Quan jo vaig conèixer la Lidia, ella participava en la comunitat de la parròquia de Lloreda, en aquell moment regentada per José Antonio González, un capellà obert, acollidor, innovador, que exercia també de professor en una escola pública. Era una comunitat activa, que s’encarregava de gestionar les diferents activitats parroquials: lectures i pregàries del diumenge, atendre els diferents grups de catequesi, donava orientació per als casaments i els bateigs, controlava l’aspecte econòmic, etc. La comunitat es reunia setmanalment per compartir la fe, celebrar l’eucaristia i formar-se en la vivència d’un cristianisme adult i compromès en les qüestions socials i educatives del barri i de la ciutat. Periòdicament, els membres de la comunitat i els seus familiars teníem trobades lúdiques als descampats de Montigalà on compartíem menjar, jocs i festa.
Personalment vaig tenir el privilegi d’integrar-me en aquella comunitat i conèixer gent treballadora maquíssima. Seria l’any 1976. Tant la Lidia com el seu marit Lluís no faltaven mai a les reunions parroquials i de la comunitat. La Lidia era, en aquell moment, una excel·lent catequista, tenia una facilitat extraordinària per transmetre als nens i les nenes la fe en Jesús i la urgència del seu seguiment.
Un canvi sobtat de rector ens va obligar, a contracor, a sortir de la parròquia. Llavors vam celebrar durant anys les nostres reunions comunitàries en un “altillo” de la casa de Paqui Morillo, cristiana exemplar i voluntària de presons durant tota la seva vida. Diferents capellans de Badalona, i fins i tot el bisbe Carreras, venien a presidir l’eucaristia. La Lidia decidí, llavors, integrar-se en la capella de Sant Joan Baptista, del barri de La Salut, que s’acabava de crear i que era regentada per un grup de jesuïtes: Isidre Ferreté, Jesús Renau i Carles Riera. Isidre Ferreté era el rector i també màxim impulsor de la Pastoral Obrera de Badalona. La Lidia seguí participant en les trobades eclesials, en l’activitat de catequista, i també en el cor parroquial.
A finals dels anys 80, la Lidia va entrar a la GOAC, tot formant part de l’equip de Badalona, juntament amb Àngel Alcázar, Pilar Espunya, Amàlia, Gómez, Emili Ferrando… i poc després amb Fina Aguilar, José Maria Monferrer, Francina Sanz, Glòria Domingo… Mentre la salut li ho va permetre, no va faltar mai a les reunions. Ella aportava experiències familiars, de barri, de ciutat, de la parròquia,…. Dins l’equip se sentia una més, valorada en el que pensava, feia i sentia.
Amb el mateix esperit es va incorporar, des de la seva creació -any 1995- a la Pastoral Obrera de Badalona, integrada per gent de GOAC, de la JOC, de l’ACO, sacerdots de la ciutat i cristians i cristianes de les diferents parròquies. La Lidia participava en les sessions formatives mensuals i també en les reunions preparatòries. Van ser anys de molta activitat pastoral, social i difusora: actes públics, cartes, declaracions, articles, celebracions, homenatges, itineraris, visites, exposicions, cursets, opuscles, tríptics, llibres… Crec que vam connectar amb la classe obrera de Badalona i sobretot amb molta gent no creient que també venia als actes que convocàvem.
Tu et senties feliç d’aquest acostament als no creients. Amiga Lidia, descansa en la pau i en l’amor de Déu.
En la tarja que ens van lliurar en el seu comiat venia un poema, d’autoria anònima, que reprodueixo:
No ha muerto tu alma
No ha muerto tu corazón
No ha muerto tu sonrisa
sigue vivo en nuestro interior.
Te llevas tus sueños
Te llevas tu ilusión
Te llevas parte de nosotros
pero nos dejas todo tu amor.
Emili Ferrando Puig

La companya Lidia Moya Jiménez pertanyia a l’Equip de la GOAC de Badalona. Era una dona senzilla. Li agradava participar en els temes de Treball, Església i Política tot donant-hi les seves opinions.
Acudia sovint a la capella-parròquia del seu barri de Nova Lloreda per a les celebracions litúrgiques, catequesis i activitats socials que anava sorgint.
Estimava entranyablement els seus familiars: marit, tres filles, nets, Equip GOAC, amistats, veïnes i veïns… Oberta a tothom, sobretot als treballadors més necessitats.
Sempre la recordarem per la seva cordialitat, generositat i alegria.
Adeu, Lidia, fins demà a l’altar!
La teva amiga i companya d’equip,
Francina Sans Masalias

ACTE DE COMIAT DE Lidia MOYA JIMÈNEZ al Tanatori de Can Ruti,
Badalona, el 14 de setembre de 2022
“Quan vaig néixer, jo plorava i tots reien. Ara que he mort, tots ploren i jo estic alegre”.
Sí. Podem plorar de pena. La Lidia se’ns ha anat de la vista, dels nostres llavis, del nostre costat, i això és molt dur.
Però també podem agrair a Déu que ha viscut, i n’hem tingut tan entre nosaltres 87 anys. Ella ja ha arribat a l’abraçada amorosa i definitiva de Déu que ens espera també a tots. Comencem aquest acte com ella ha fet sempre: En el nom del Pare…
Ahir tard, a la pantalla de la sala d’espelmes, uns tuits familiars, sense pretendre-ho, la van “clavar”, la van retratar com és.
1. Ànima de la nostra família gran i unida.
2. La teva passió religiosa et portarà al cel. Fins sempre, tita Lidia.
3. Amb la teva generositat, bondat i amor, has fet un món millor
Permeteu-me que breument digui alguna cosa.
1.Lidia. Dona senzilla i forta. Dona honesta, sense doblecs. Et deia el que sentia, encara que de vegades fes mal; i els ho agraïes.
La Lidia va ser la sang i la vida d’una gran família treballadora, sabedora de penúries econòmiques. Família austera i alegre a la caseta una mica atrotinada però acollidora del c. Federico García Lorca de la Salut Alta, Badalona. I anys després el pis alegre i lluminós del c. Atlàntida sempre va estar obert a amics i gent de pau. Sempre hi va haver alguna cosa per compartir, ni que fos un cafè o una beguda.
Lidia, amb Luis, van crear una família sempre unida com una pinya, en les urpades de la vida i en les ocasions de trobades familiars, sense oblidar la refrescant piscina de la caseta de Tarragona. A casa vostra sempre hi cabia un més.
Per a ella, (ho hauríeu de dir vosaltres, Alícia, Montse, Cristina, Cristian, Eric, Irene, la seva família, els seus gendres, nets, nebots, germans…), éreu la seva vida. I en els seus llargs anys d’una mala salut de ferro i fins al final, tots vosaltres la vau fer feliç sempre al seu costat. Jo també l’he volguda i m’ha volgut. Això quedarà sempre.
2. La teva “passió religiosa et portarà al cel”.
Lidia ha estat una cristiana total. No és que Lidia “tingués” fe; és que la fe la tenia a ella. Una convicció indestructible que la va omplir de Fortalesa.
Sí, passió religiosa, que li sortia pels porus. La seva “passió religiosa” es va consolidar amb Sor Genoveva, a qui va venerar ella públicament, de qui va rebre tant d’amor i tantes lliçons de vida enmig d’incomprensions i creus.
Juntament amb José Antonio, Emili, Pilarcho, Paquita Morillo i tants més, van construir, maó a maó (no metafòricament sinó amb les mans encallides), eucaristia a eucaristia, evangeli a evangeli, una viva comunitat cristiana a Lloreda fa gairebé 50 anys.
La nostra comunitat cristiana a la Capella de Sant Joan Baptista no s’entendria sense la participació de Lidia, que també va ser uns anys catequista, i sense Lluís disposat sempre per a tot i alegrant amb els seus acudits les festes i sortides amb autocar. La vida cristiana no és només “resar”; és viure i compartir la vida en l’Esperit, amb fondària i senzillesa. És, deuria ser, una vida alternativa. I alguna cosa es nota.
3.Amb la teva generositat, bondat i amor, has fet un món millor.
Parlar de Lidia és parlar de la seva passió convençuda per la causa obrera, per la justícia humana en camí del Regnat de l’Amor que Jesús inicià i hem de continuar construint. Lidia era militant de la GOAC, de les assemblees, de les reunions d’estudi, de l’amistat solidària entre ells. I ella amb la seva generositat, bondat i amor ha pregonat que un món nou és possible i necessari.
Bé. He parlat de la Lidia i la seva vida. Deixem parlar a la Paraula de Déu que li va donar Vida. Deixem-nos interpel·lar nosaltres. La seva mort ens ha convocat, ens ha impactat; però és la nostra vida la que ens ha de preocupar. Com continuarem vivint?
El salm 130 de la bíblia, que s’hi pot aplicar, ens marca el camí:
Senyor, el meu cor no és orgullós
ni són altius els meus ulls,
ni vaig darrere de coses grans i extraordinàries
que estan fora del meu abast.
Al contrari, estic callat i tranquil,
com un nen recent alletat
que està als braços de la seva mare.
Israel espera en el Senyor ara i sempre.
I l´evangeli de Jesús que va marcar la seva vida i també pot marcar la nostra enmig d’aquesta societat tan fofa, falsa, injusta, tan desorientada com pollastre sense cap:
Mt 6, 25-34
“Per tant, us dic: No estigueu preocupats pel que heu de menjar o beure per viure, ni per la roba amb què heu de cobrir el vostre cos. No val la vida més que el menjar i el cos més que la roba? Mireu les aus que volen pel cel: ni sembren ni seguen ni emmagatzemen en graners la collita; tanmateix, el vostre Pare que és al cel els dóna menjar. Doncs bé, potser no valeu vosaltres més que les aus? I de tota manera, per més que un es preocupi, com podrà prolongar la seva vida ni tan sols una hora?
Per tant, busqueu primerament el regne del cel i fer el que és just davant de Déu, i totes aquestes coses se us donaran de més a més. temps de preocupar-se. Cada dia en té prou amb els seus propis problemes.”
Per als qui no creuen en el sentit cristià de la vida i es conformen només amb allò que veiem aquí – “doncs, res; tan amics com abans” – potser unes paraules del teòleg Karl Rahner puguin ser una llum que obri escletxes a una nova profunditat i sentit i nova manera de viure.
“La terra mare infanta fills que moren; massa febles per viure sempre i amb massa esperit per poder renunciar modestament a l’alegria eterna perquè ells, a diferència dels animals de la terra, entreveuen la fi abans que arribi, i no se’ls perdona l’experiència desperta de la fi.
La terra infanta fills de cor desmesurat; el que els dóna és massa bonic perquè puguin menysprear-ho i massa pobre perquè puguin enriquir-ho insaciablement”.
Isidre Ferreté

Francisco Gallego Guerra (EL PACO)
El 22 de setembre d’aquest 2022, fa uns dies, va ser el traspàs del nostre germà, company de la GOAC i amic, Francisco Gallego Guerra (el Paco).
Jo era nouvingut a Catalunya, i vaig conviure amb ell i altres companyes uns anys inoblidables al barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat, fins que ell va marxar a Tarragona.
El Paco era una persona alegre, carregada d’humanitat i disposada sempre a donar la vida en plenitud. Era una persona amb esperança, que la transmetia a dojo a través del seu testimoni i de trobades i propostes. El Paco ha sigut en tot moment una persona que s’implicava i era estar amb la gent allò propi d’ell. Amb la gent, en les lluites i resistències quotidianes per la vida, la dignitat i la justícia social. Molt especialment, en el món del treball, de la classe obrera, dels companys i companyes de l’empresa Telefonica, on treballàvem.
Dels anys 80, en recordo també la seva implicació en les lluites per a defensa del Parc natural de Cabañeros en la seva terra manxega d’origen, contra la pretensió de convertir-lo en un camp de tir i de pràctiques per a l’OTAN, com volia el govern de torn.
De la seva formació goacista, en destacava la seva preferència pel mètode d’Enquesta i el seus Actuars. Tot això ho concretava en la recerca de «trobades», com una relació que genera transformació i esperança en l’avui i l’ara.
Paco va ser també un animador i sostenidor de la convivència, amb ajut mutu, amb iniciativa, amb cura, amb alegria i estimació… desinteressadament.
Solament tinc per a ell bons records, bons aprenentatges, boníssimes sortides i activitat en colla engrescadora, alegre i compromesa amb el barri, la gent treballadora i, sobretot, la més empobrida.
Aquesta proximitat de peus a terra, a les persones concretes i al Déu Pare-Mare que s’hi fa present en elles, em porta a dir que el Paco ja fa molts i molts anys que viu la plenitud de Déu, ara ja, per sempre més.
Seguirem fent camí amb tu.
Fermín
A nuestro compañero Paco
Se nos ha ido uno de los imprescindibles, ejemplo de honestidad y humildad.
Creíste como nadie en la clase trabajadora y en defender a las personas más desfavorecidas.
Fuiste fundador de co.bas y luchador incansable hasta el último minuto.
No marchaste a casa a disfrutar de tu prejubilación como la inmensa mayoría, decidiste dar todo tu tiempo a los y las trabajadoras que más lo necesitaban, aun cuando tu salud y tus fuerzas iban menguando.
No sabes el vacío que nos dejas y el dolor de saber que no volveremos a contar con tu presencia.
A tus hijas y compañera queremos trasladarles nuestro cariño y acompañarles en esta despedida.
Júlia, en nombre de tus compañeros y compañeras de co.bas

Porque sé que nos estás escuchando aquí y ahora, HOLA PACO!
Por suerte estuve contigo unas horas antes de dejarnos ayer.
Estas pocas horas del lunes y todo el tiempo que he estado a tu lado, será nuestro recuerdo.
Como siempre, tú pensando en arreglar los problemas de los demás desinteresadamente.
—Jesús, preparemos la reunión de mañana.
—Jesús, cómo está la situación de los abogados.
—Jesús, cómo va lo de las demandas.
Incansable pese a su situación
Siempre con una sonrisa.
Siempre sin un mal gesto.
Siempre con una solución para todos los compañeros y compañeras de CO.BAS.
Se va mi memoria… No sé cómo lo haré sin él.
—Paco, cómo se llamaba tal afiliado??? Y Paco te lo decía.
—Paco, dónde está tal papel??? Y Paco te lo decía.
Lo que más siento es que aún nos faltaban muchas discusiones alrededor de una mesa con una buena “calçotada“ por disfrutar.
TE VOY A ECHAR MUCHO DE MENOS POR AQUÍ, AMIGO.
UN FUERTE ABRAZO,PACO.
Jesús Muñoz
En Paco sempre en la nostra memòria
Sentiments a partir de la mort de Paco, he estat pensant, pregant, llegint i he trobat una poesia de Miquel Martí i Pol en un recull que es diu El Poble i m’ha agradat molt una poesia que voldria compartir.
“Ara és l’hora de dir que el poble persisteix
en les cases bastides on no hi havia cases,
en els arbres que creixen on no hi havia arbres,
en les noies que estimen per primer cop,
en tot allò que comença.
Ara és l’hora de dir,
ara és l’hora de recordar que el poble persisteix
en els carrers amb empedrat antic,
en el pont i en l’església
que han conegut tota la gent del poble,
en tot allò que remembra el passat
amb un esforç vigorosament actual.
Ara és l’hora de dir que el poble persisteix
en les paraules que inventem cada dia,
en la gent que estimem
i en la gent que odiem,
en la rutina de la feina
i en la rutina de la muller i dels fills.
Ara és l’hora de dir,
ara és l’hora de recordar que el poble persisteix
en tots nosaltres,
en cada un de nosaltres,
i que tot allò que hem fet
i tot allò que hem desitjat
és l’essència mateixa del poble
indestructible.”
Isa Garcia Abellan

No coneixia el Paco Gallego Guerra EPD, però llegint els vostres comentaris de la seva trajectòria, compromís social i sindical, no tinc cap dubte que va ser un gran home del món obrer. Ben segur que la seva empremta es un camí a seguir per tots els seus amics, amigues i familiars que l’estimem i alhora, va molt més lluny del seu entorn, ja que el seu exemple de vida és part del cor de la terra i del cor del cel que a tots ens dona la força de seguir el camí de la veritat, la justícia i la pau. A la fi, el veritable descans pel Paco i la seva llum i energia a l’univers acompanyant-nos a tots nosaltres, al cel sia. Amén
Pilar Font Serrano