La vaga de fam per la pau a Palestina continua des del dia 1 de febrer

Activistes per la pau i la noviolència en vaga de fam per Palestina criden a redoblar els esforços per posar fi al genocidi, en complir-se més de quatre mesos de l’ofensiva israeliana a Gaza en resposta a l’atac de Hamàs.

“Encara que es van notant els dies que portem sense menjar, el suport i el tràfec de persones i col·lectius ens dóna molta energia”, ha explicat Llum Mascaray, militant de la Germandat Obrera d’Acció Catòlica (GOAC) i una de les tres persones de vaga, juntament amb l’activista i presidenta del Consell Català de Foment de la Pau Gabriela Serra, i un dels fundadors del moviment per la no-violència a Catalunya, Martí Olivella.

La campanya iniciada a Barcelona per reclamar al Govern d’Espanya

1. que posi fi al comerç d’armes amb Israel recorda que és una obligació moral, però també legal: el marc jurídic espanyol prohibeix la venda d’armes a països en conflicte o que vulneren greument els Drets Humans.

2. que doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per genocidi a Gaza davant la Cort Internacional de Justícia de les Nacions Unides.

També demanen al Parlament de Catalunya que aprovi en les properes setmanes la proposta de resolució de suport a aquesta denúncia de Sud-àfrica.

I convida persones, col·lectius i institucions a enviar a l’actual ministre d’Exteriors d’Espanya una carta on insten a aturar el comerç d’armes amb Israel i sumar-se, com ja ha fet Bèlgica, a l’esmentada denúncia presentada per Sud-àfrica, la qual l’insta a “evitar la comissió d’un genocidi” a Gaza.

“Agraïm el suport que estem rebent, però volem que s’entengui que l’important no són els nostres cossos ara dedicats a aquesta lluita, sinó l’immens patiment a què està sent sotmès el poble palestí”, comenta Mascaray, que anima persones, col·lectius, comunitats i institucions a posar-se en marxa per posar fi al comerç d’armes.

“El que és important ara és fer arribar al Ministeri les cartes amb les reclamacions de la campanya, ajuntar-se per organitzar accions públiques que poden ser dejunis, menjars de la fam, concentracions, aturades… i fer-los públics per donar visibilitat a tot aquest esforç”, detalla la militant de la GOAC i integrant del sindicat USTEC·STEs (IAC).

Ara com ara, les tres persones declarades en vaga de fam estan bé de salut, ateses per un equip de professionals sanitaris, encara que estan experimentant els primers símptomes associats a aquesta forma de lluita noviolenta.

L’agenda de la “Vaga de fam per Palestina” està plena d’activitats obertes al públic, amb un horari restringit de visites, per la qual cosa no han parat de passar per la seu de Migram Studium, on es desenvolupa la vaga, integrants de col·lectius del món de la noviolència i la pau, del món obrer, del món cristià, així com grups parlamentaris, el president i el director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament o el premi Nobel de la Pau de l’any 2017.

Destaquem la visita de grups nombrosos que les tres persones vaguistes han rebut a la porta del carrer: les treballadores del sindicat Sindillar, les treballadores del Servei d’Atenció a Domicili, representants de la Marea Pensionista… També hi ha hagut connexions per internet amb comunitats cristianes relacionades amb la Pastoral Obrera i algunes de les parròquies de la diòcesi.

Un dia especial va ser el dia de vaga laboral i mobilització social per Palestina, el 7 de febrer. Van concentrar-se també a la porta de Migra Studium després de l’acabament de diferents concentracions i aturades als centres de treball convocades pel sindicat CGT i per la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya) i col·lectius socials amb el lema “Estimem Palestina, defensem la vida”.

La comunitat de la GOAC de Barcelona i Sant Feliu segueix pendent de l’evolució de la vaga, recollint i compartint les mostres de suport, i les pregàries rebudes, així com col·laborant en els tres torns d’acompanyament, en l’organització de les activitats i en les accions de difusió necessàries.

La campanya per la pau a Palestina convida, a més, a fer objecció fiscal a les inversions públiques en defensa militar per donar suport a iniciatives de pau, moviments de solidaritat i de resistència no violenta i, és clar, a seguir en la mesura del possible, les activitats agendades a la seva pàgina web.

Els actes públics de la vaga de fam es desenvolupen en un espai interreligiós amb cites dels llibres sagrats de diferents confessions que incideixen en el precepte ètic universal de “no fer a l’altre allò que no vulguis que et facin a tu”.

El que a l’Evangeli de Lluc està escrit com “tractin els altres com vostès vulguin ser tractats”, troba el seu paral·lelisme a la dita del profeta Mahoma que parla que “cap de vosaltres és creient mentre no prefereixi per al seu germà el que prefereix per a si mateix”, però també al Talmud, “el que a tu mateix et contraria, no ho facis al teu proïsme”, on s’afegeix a més que “aquesta és tota la llei i la resta són comentaris”.

El portaveu de la Comunitat Palestina, Salah Jamal, ja va agrair el primer dia de vaga, el gest en solidaritat amb el patiment del seu poble, del qual va dir que no era petit sinó un “gran gest” que demostra el divorci entre la ciutadania que s’està mobilitzant i els governs que contribueixen a “aquest genocidi contra el poble palestí”.

Per la seva banda, Àlex Guillamon Lloret de LaFedeCat per a la justícia global, a més de donar suport a la iniciativa, va remarcar que “el que passa a Palestina avui marcarà el futur de les properes dècades a tot el món”, per la qual cosa va fer una crida a “ampliar les accions, les mobilitzacions i els actes a tots els nivells per estendre aquest clam per la pau”.

L’integrant de l’Associació catalana de Jueus i Palestins, Brian Anglo, va voler deixar clar que “l’Estat d’Israel no representa tots els jueus” i va expressar que “aquesta vaga de fam ajudi a fer que el govern espanyol i el català trenquin les seves relacions amb el govern d’Israel”.

Noticias Obreras, la revista d el’HOAC, ha enviat la seva pròpia mostra de suport i proximitat amb les persones en vaga de fam, així com amb les demandes plantejades.

Is 2, 4 Forjaran relles de les seves espases

i falçs de les seves llances.

Cap nació no empunyarà l’espasa contra una altra

ni s’entrenaran mai més a fer la guerra.