La GOAC i la difusió de l’Assemblea General de l’HOAC d’agost 2023 a Segòvia

Les i els militants de la GOAC es troben en el període tot just anterior a la celebració de l’Assemblea General, moment especial per a donar a conèixer el sentit del seu lema «Bastint ponts, enderrocant murs» 

Tal com s’ha fet al conjunt de les diòcesis de l’Estat, la GOAC ha escoltat les companyes i companys de les diverses organitzacions obreres socials i eclesials, i hi ha presentat els continguts que s’han anat trenant i que s’acabaran de debatre a Segòvia el proper mes d’agost.

Aquest trimestre, l’ha dedicat en especial a les parròquies:

 • 21-5-2023 parròquia de Sant Benet (l’Hospitalet de Llobregat)
 • 27-5-2023 comunitat de Garcia Nieto (Cornellà de Llobregat)
 • 27-5-2023 algunes companyes d’Alcem la veu (descans de l’assemblea de fi de curs, a Santa Madrona, Barcelona)
 • 28-5-2023 Santa Maria del Mar (Barcelona)
 • 28-5-2023 Sant Ambròs (Barcelona, en el marc de la pregària universal)
 • 11-6-2023 parròquia de Santa Maria Magdalena (Viladecans)
 • 18-6-2023 parròquia de Sant Llop (Sant Andreu de la Barca)
 • 24-6-2023 casa parroquial de l’església de Sant Jaume (Mollerussa)
 • 25-6-2023 parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida (l’Hospitalet de Llobregat)
 • 27-6-2023 visita al bisbe Mons. Agustí Cortés Soriano (Sant Feliu de Llobregat)
 • 2-7-2023 parròquia de Santa Maria de Gornal (l’Hospitalet de Llobregat)
 • 30-7-2023 previsió de presentar l’AG a Santa Madrona (Barcelona)

Les dones i els homes de la GOAC expliquen que les cites han estat ben fàcils d’acordar, ja que «hem tingut les portes obertes de mans dels capellans obrers i les comunitats parroquials preocupades per la situació del món del treball i la pèrdua de drets socials. En general, s’ha prestat molta atenció a la nostra presentació i se’ns ha aplaudit. Els díptics i publicacions que hem repartit han estat molt ben acollits i, a la tornada de Segòvia, se’ns hi espera de nou.»

«Els mossens, abans de passar-nos el micròfon, ens han introduït com a persones amigues i com a pertanyents al moviment GOAC de la Pastoral Obrera.»

«Ens hem sentit en la glòria. No poques han estat les veus que ens han desitjat que a l’Assemblea General ens anés d’allò més bé.»

Cal destacar que vàries persones goacistes van visitar recentment el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agustí Cortés Soriano. Ell, que no podrà assistir a l’assemblea de Segòvia, els va lliurar un vídeo amb la seva salutació per a tota l’HOAC.

Una de les repercussions d’aquesta difusió ha estat l’oportunitat de dialogar amb persones que ara estan interessades a conèixer més la GOAC.

Al final de cadascuna de les misses dominicals, aquestes han estat les nostres paraules per compartir l’Assemblea General (AG) de l’HOAC:

L’HOAC – GOAC la formem dones i homes que vivim la fe en Jesús amb el món obrer més empobrit.

Som Església a les perifèries del món obrer.

Som Acció Catòlica per a la Pastoral Obrera de tota l’Església.

Junt amb la resta de moviments i col·lectius de la PO i altres, ens comprometen per la justícia, com a resposta agraïda a l’amor de Déu Pare-Mare sempre present en tota persona.

Si a Déu plau, aquest agost celebrarem la 14a. AG, el lema de la qual és:

Bastint ponts, enderrocant murs

Per a nosaltres l’AG és un temps de

 • Trobada
 • Comunió
 • Conversió
 • Memòria agraïda pels 76 anys de camí compartit.

La preparació de l’AG:

S’han recollit les aportacions dels equips de les 52 diòcesis a partir de:

 • La Paraula
 • Les ensenyances socials de l’Església
 • L’anàlisi de la societat i de l’Església i els canvis que s’hi han produït
 • Els reptes que tenim el món obrer i l’Església
 • Propostes per avançar.

En resum:

 • Ens preocupa l’escassa consciència del que està passant en el món del treball i la implicació en ell.
 • En front de l’individualisme i la mercantilització, col·laborarem a posar en pràctica accions i projectes de comunió des d’experiències concretes, tot aprofundint en la cura del planeta, dels pobles i de les persones; afrontant i acompanyant la realitat de les germanes i els germans migrants i refugiats…
 • … i per una justa distribució de la riquesa contra les desigualtats i l’empobriment de les persones i famílies treballadores.

El papa Francesc, en el vídeo mensual recent ens diu:

«Els moviments eclesials són un do, són la riquesa de l’Església.»

[Cada diumenge,des del primer, l’evangeli ens ha interpel·lat i hem remarcat de quina manera]

… «Acabem d’escoltar:

‘… I sapigueu que Jo soc amb vosaltres tots els dies, fins al final dels temps’.»

Afortunadament, mai no estem en solitud i l’Esperit ens acompanya i ens impulsa.

Testimoni de la goacista Àngels Majado Bruña

«A Sant Llop, mentre els i les fidels arribaven a missa, es podia llegir a la pantalla una referència a construir ponts i, com que l’evangeli parlava de ser missatgers de la Bona Notícia, ho vaig lligar amb el nostre lema ‘Bastint ponts, enderrocant murs’ i la nostra missió al món obrer, tot demanant a la feligresia que preguessin a Déu per nosaltres, per tal que no ens tanquem mai a les realitats que hi vivim.»

«A Santa Maria de Mèrida, vaig afegir que durant les jornades de l’Assemblea General volem trobar les eines per treballar els propers anys fins a la següent AG, tot fent nostres els diversos problemes del món obrer i veient com nosaltres, com a part de l’església, podem col·laborar a fer-los visibles i ajudar-nos la gent que els patim. Algunes persones de la comunitat parroquial es van apropar per animar-nos a tirar endavant, que feia falta aquest tipus de creients lluitant pel món del treball. Vam demanar que preguessin per nosaltres per tal de ser ‘bons missatgers sense por’, perquè Jesús és amb nosaltres, tal com recordava l’evangeli del dia. Em va agradar que la senyora del meu costat digués que ella no podia venir a Segòvia però que pregaria per nosaltres.»

«A la parròquia de Santa Maria de Gornal, vam poder compartir també la nostra propera AG amb la comunitat que hi anava arribant. Va ser un gaudi aquella estona de conversa amb la gent abans de la missa. En Ramir, el consiliari diocesà de la GOAC, en començar la missa ja va anunciar la nostra intervenció. L’evangeli parlava d’estimar Déu per sobre de tot i d’estimar-Lo en els altres. Em va agradar quan va dir que Déu estima la varietat de famílies que existeixen avui dia i totes són bones.

La gent va escoltar molt atentament i en acabar ens van acomiadar fins a una altra trobada després de l’AG per poder compartir-ne les conclusions. Amb gran alegria, els vam respondre que era una bona idea. Ho parlaran al consell parroquial, junt amb una altra proposta: una xerrada sobre el món del treball.

Déu és bo i enforteix els nostres cors amb aquestes propostes tan grates.»