La GOAC i la Comissió Catalana pels Drets Humans a Nicaragua

Recentment, s’ha creat la Comissió Catalana pels Drets Humans a Nicaragua. Aquesta Comissió està formada per persones i entitats compromeses des de fa molts anys en la solidaritat amb el poble nicaragüenc i que ara rebutgen la dictadura de Daniel Ortega i Rosario Murillo, responsables de centenars de morts en les manifestacions de 2018, de l’empresonament d’opositors, del tancament de mitjans de comunicació i la prohibició a múltiples ONGs que feien servei a les classes populars.

 

 

La Germanor Obrera d’Acció Catòlica (la GOAC) anima a visitar el web de la Comissió www.libertadparanicaragua.org i a signar el manifest a www.libertadparanicaragua.org/manifiestomanifest

Manifest Llibertat per Nicaragua

A Nicaragua, en els darrers anys, i especialment des de 2018, el govern Ortega-Murillo s’ha convertit en un poder dictatorial que viola sistemàticament els drets humans de la població, amenaça els dissidents, els deté arbitràriament, els empresona i tortura, i ha arribat fins i tot a assassinar opositors.

Amb l’excusa d’una pretesa lluita antiimperialista, es prohibeixen partits polítics, s’impedeix la participació a les eleccions dels candidats de l’oposició, es tanquen mitjans de comunicació crítics amb la dictadura, s’il·legalitzen entitats i organitzacions cíviques i populars, i s’expulsen del país centenars d’ONGs, moltes d’elles al servei de la població més empobrida.

D’aquests abusos, n’informen abastament organitzacions independents com Amnesty International o Human Rights Watch i molts testimonis fiables a l’interior de Nicaragua.

Per tot això, les persones i entitats signants d’aquest manifest, compromeses amb les causes de la democràcia, la justícia i l’alliberament dels pobles oprimits, treballarem i ens mobilitzarem per aconseguir:

1) El final de la repressió política i de la impunitat dels repressors a Nicaragua, l’alliberament dels detinguts i empresonats per raons polítiques, els retorn dels exiliats i el respecte estricte dels drets humans i democràtics de la ciutadania nicaragüenca.

2) La renúncia del president Daniel Ortega i la vicepresidenta Rosario Murillo i la convocatòria d’eleccions democràtiques lliures supervisades internacionalment per organitzacions independents.

SIGNA EL MANIFEST AQUÍ

«Maria digué: La meva ànima magnifica el Senyor […]. Les obres del seu braç són potents: dispersa els homes de cor altiu, derroca els poderosos del soli i exalça els humils.»

(del Magnificat)

«Jesús els cridà i els digué:
Ja sabeu que els qui figuren com a governants de les nacions les dominen com si en fossin amos, i que els grans personatges les mantenen sota el seu poder. Però entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, que es faci l’esclau de tots; com el Fill de l’home, que no ha vingut a ser servit, sinó a servir i a donar la seva vida com a rescat per tothom

(Marc 10,42-45)

“Perquè la política és (i això cal recordar-ho sense parar) la ciència, l’art i la virtut del bé comú: la justícia i la caritat entesa d’allò més gran. I la missió fonamental de la política és instaurar el bé comú al si d’aquella unitat territorial sobre la qual s’hi actualitza”.

Obras Completas». Guillem Rovirosa i Albet. Tom III. Reflexió cristiana/Escrits socioeconòmics/La construcció de l’HOAC. «Ediciones HOAC», 1996, p.512)