La GOAC difon de l’Arxidiòcesi de Barcelona: SORTIM! Pla Pastoral Diocesà

Compartim la carta de la Comissió Diocesana de Seguiment del Pla Pastoral Diocesà.

 ComCco

Barcelona, 24 d’octubre de 2022

A tot el Poble de Déu de l’Arxidiòcesi de Barcelona

El camí de reflexió i de treball pastoral de la nostra Església de Barcelona a través del Pla Pastoral Diocesà SORTIM! no s’atura.

El camí el vam iniciar afrontant l’eix de la fraternitat; vam continuar amb el dels joves; tot seguit el dels pobres, destinataris privilegiats de l’Evangeli; el curs passat vam començar amb el del discerniment, inserit en el marc de la reflexió entorn a la sinodalitat a la que ens ha convocat el papa Francesc convidant-nos a participar en una primera fase de caire diocesà del Sínode 2021-2024: «Per una Església sinodal: comunió, participació, missió». I tot plegat, amarant-ho i tenint com a punt de referència i horitzó l’encontre i l’anunci de Jesucrist, tal com queda simbolitzat en el panot que trobem en molts carrers i places de la nostra ciutat de Barcelona i que ha esdevingut la imatge gràfica del nostre itinerari.

Aquest curs volem treballar i aprofundir en l’eix del discerniment, aprofitant i tenint com a referència la reflexió realitzada en els cursos precedents, especialment la tasca important que hem dut a terme sobre el sínode i la sinodalitat. Recordem el que ja dèiem en el document del Pla Pastoral Diocesà:

«Vivim un canvi d’època, ho sabem prou. Com podem, doncs, escoltar Déu, que ens parla enmig d’aquest canvi? El papa Francesc ens diu repetidament que cal aprendre a discernir, cosa que vol dir escoltar, acollir la Paraula de Déu per fer la seva voluntat. El Verb de Déu encarnat, la Paraula, és Jesucrist, però és l’Esperit que ens la va recordant i ajudant a comprendre els canvis del món i de la història (cf. Joan 14,26; 16,13). […]

Cal tenir una oïda ben fina per saber escoltar l’Esperit i un cor ben disposat per complir el que ens diu. Això implica una manera de llegir la Bíblia, una manera de pregar enmig del nostre món, una manera de mirar amb els ulls amorosos de Déu. “La claror de la seva mirada!” (Salm 80,4). Cal unir pregària i acció».

Per ajudar-nos en aquest treball diocesà ‒que s’ha de concretar en cada arxiprestat, comunitat pastoral, parròquia, moviment, associació, congregació, grup, etc.‒ estem  preparant un conjunt de vídeos en què algú competent en el tema que s’afronta en fa una primera presentació. Cada mes s’anirà afegint un nou vídeo a aquest itinerari formatiu sobre el discerniment.

Cada vídeo va acompanyat d’un material complementari en què trobareu una proposta de pregària, un aprofundiment del tema i unes preguntes per a la reflexió personal i en grup.

Comencem l’itinerari amb el vídeo en què el P. Josep Maria Rambla, SJ, ens introdueix en el tema de fons: el discerniment comunitari.

Progressivament s’aniran oferint altres cinc vídeos en que es tractaran les diverses propostes que el mateix Pla Pastoral Diocesà apuntava:

‒     La lectio divina com a instrument de discerniment (Proposta 5.1).

‒     Veure-jutjar-actuar: instrument de discerniment comunitari (Proposta 5.2).

‒     Formació al ministeri ordenat i discerniment (Propostes 5.3 i 5.4).

‒     Promoció i vitalitat d’experiències integradores i discerniment (Proposta 5.5).

‒     Acompanyament espiritual i discerniment (Proposta 5.6).

Si voleu recordar tot el que se suggeria en cada una d’aquestes sis propostes, podeu trobar el text del Pla Pastoral Diocesà SORTIM! a l’apartat que hi està dedicat a la pàgina web de l’Arquebisbat de Barcelona (www.esglesia.barcelona), així com els materials dels cursos anteriors.

Desitgem de tot cor que l’aplicació entorn a aquest eix del discerniment ens sigui un bé per a cada grup que el treballi i per a tota la nostra Arxidiòcesi.

Comissió Diocesana de Seguiment del Pla Pastoral Diocesà SORTIM!:

 • + Sergi Gordo Rodríguez, bisbe auxiliar de Barcelona
 • Andreu Ibarz – coordinador de la Comissió Diocesana de Seguiment del Pla Pastoral Diocesà SORTIM!
 • Anna Almuni – delegada diocesana per a la formació i acompanyament del laïcat
 • M. Àngels Arrabal – secretària del Consell Pastoral Diocesà
 • Antoni Casas – representant dels vicaris episcopals
 • Elsa Franco, FMA – representant dels membres de vida consagrada
 • Ramon Ollé, DP – director de comunicació diocesana i relacions institucionals
 • Andrea Pujol – membre de l’equip de comunicació diocesana
 • Màrion Roca – secretària general i cancellera
 • Josep Maria Romaguera – secretari del Consell Presbiteral
 • Eduard Sala – representant de Càritas Diocesana de Barcelona
 • Carla Sciamma – representant del Secretariat diocesà de pastoral amb joves
 • Enric Termes – responsable de la fase diocesana de la consulta del Sínode

 

A TENIR EN COMPTE:

 • Us adjuntem l’enllaç al vídeo “El discerniment comunitari” del P. Josep M. Rambla, SJ

https://youtu.be/oEvWN28b9VU

També s’adjunta un material complementari (en format pdf) que acompanya al vídeo, amb una proposta de pregària, l’aprofundiment del tema i unes preguntes per a la reflexió personal i en grup.