La GOAC comparteix la crida de l’MST («Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra») davant les inundacions i la catàstrofe climàtica al Brasil

A Rio Grande do Sul (Brasil), milions de persones pateixen inundacions extremes.

Enmig de les aigües, el Moviment de Treballadors Sense Terra se centra a oferir ajuda d’emergència.

La GOAC aplaudeix la decisió de l’MST de posposar el seu Congrés Nacional i també

l’esperit de la carta en què n’explica els motius.

 

CARTA DE L’MST SOBRE L’AJORNAMENT DEL VII CONGRÉS NACIONAL

Guararema/SP, 16 de maig de 2024

Al llarg dels nostres 40 anys hem après que la solidaritat és la tendresa de les persones, un principi revolucionari i un valor humà. Reconeixem que la nostra existència i resistència és fruit de la solidaritat de la gent del món. Per això, en aquest temps de violència i degradació de la vida, cal situar la solidaritat al centre de la nostra acció política i en aquest moment de dolor i de dol en què es troba el poble de Rio Grande do Sul, l’MST decideix ajornar la realització del seu VII Congrés Nacional per al juliol de 2025.

Dedicarem la nostra força i el millor que hem construït al llarg de la nostra història a contribuir a aquesta reconstrucció, acollint i cuidant les persones. Oferint la nostra feina solidària, el nostre millor menjar, el nostre activisme, organització i la nostra millor abraçada. Tot el nostre afecte per la reconstrucció de les humanitats i els somnis interromputs.

Continuarem unint esforços en accions solidàries amb la societat, reclamant polítiques públiques i iniciatives del govern federal en la reconstrucció d’espais d’habitatge, culturals, educatius, productius, cooperatius i de cura dels nostres territoris. Com a acció concreta i immediata, l’MST, en l’àmbit nacional, organitzarà brigades de suport en diferents àmbits per a reconstruir una nova memòria, història i condicions estructurals dignes d’existència per a les famílies afectades.

Ens unirem de la mà amb la classe treballadora del camp i de la ciutat que més pateix els impactes de la crisi ambiental expressada en aquesta catàstrofe que afecta l’estat de Rio Grande do Sul des de finals d’abril.

Aquesta catàstrofe és una tragèdia anunciada. Els estudis científics assenyalen de fa dècades l’acceleració i intensificació dels esdeveniments climàtics extrems, derivats del model de desenvolupament capitalista i l’agronegoci, que busca el benefici de manera excessiva: amb la concentració de terres, la desforestació i la crema, l’ús intensiu de pesticides, la producció de monocultius extensius, l’apropiació dels béns comuns de la natura i el desmantellament de les lleis de protecció del medi ambient. No es tracta d’un desastre natural ni d’una venjança divina, sinó de l’expressió del model destructiu del capital, representat per aquells que volen “passar el ramat”, que estan directament vinculats als interessos de l’agroempresa, l’hidroempresa i la mineria, infiltrats en els espais de presa de decisions polítiques més diversos del país.

Davant d’aquest escenari, seguim lluitant, reafirmant el compromís de construir la Reforma Agrària Popular com a necessitat i urgència, basada en l’agroecologia, la cooperació, la democratització de la terra i amb l’ésser humà i la natura com a centralitat.

L’ajornament del VII Congrés Nacional de l’MST en aquest context suposa l’ampliació del procés de preparació i debats amb la nostra base i societat, aprofundint en l’estudi de la problemàtica ambiental als nostres territoris i l’arrelament del nostre programa agrari.

Per això, fem una crida a tots els nostres activistes, a les nostres famílies acampades i assentades, i reafirmem la invitació a les persones amigues i organitzacions populars a implicar-se en un ampli procés de treball bàsic d’organització, de formació i de lluita amb creativitat i disciplina.

Perquè ajornar no és paralitzar, és organitzar, mobilitzar, solidaritzar-nos i humanitzar-nos. Seguirem cap al VII Congrés Nacional de l’MST i tota la nostra solidaritat amb el poble Riograndenc!

«Direção Nacional

Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra»

 

Lluitar, construir la Reforma Agrària Popular!