7 d’Octubre: Jornada Mundial pel Treball Decent · El treball decent no pot perjudicar mai la salut

Aquest 7 d’Octubre de 2023, les entitats que formen la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD), junt amb tots els i les treballadores del món, celebren la Jornada Mundial pel Treball Decent, a fi de reivindicar el treball decent com a dret, assolir el benestar de la comunitat i reconèixer la dignitat de totes les persones.

ATENCIÓ!
c a n v i d' h o r a
L'acte començarà a dos quarts de sis de la tarda

Al comunicat d’enguany, l’ETD recorda que l’any 2015 el papa Francesc ja defensava que “No hi ha pitjor pobresa material que aquella que no permet guanyar-se el pa i que priva de la dignitat del treball”. I que, en la línia de les grans declaracions de drets, com ara els Objectius per al Desenvolupament Sostenible 2030 de l’ONU, l’objectiu núm. 8 diu: “Treball decent com l’oportunitat de realitzar una activitat productiva que aporta un ingrés just, seguretat en el lloc de treball i protecció social per a les famílies”.

Aquest 2023 –remarca el text– volem insistir en la importància que té la salut de les persones a la feina. El treball de cap manera no pot considerar-se com un càstig de Déu, sinó que com diu el papa Francesc: “El treball és allò que fa l’ésser humà semblant a Déu, perquè amb el treball l’ésser humà és un creador, és capaç de crear”, i per això denunciem la situació precària de moltes persones treballadores del nostre entorn i l’alt índex de sinistralitat que patim. L’Església defensa que la falta de salut laboral és un greu problema social que demana solucions col·lectives agosarades.

• Especialment preocupen les feines penoses realitzades sobretot per dones (neteges, cures de les persones, infermeria, etc.).

• Apareixen problemes de salut mental quan molts treballs es plantegen exclusivament des del punt de vista econòmic.

• Arreu del món, milions de persones no tenen accés al treball i han de viure en condicions precàries, perpetuant així la seva vulnerabilitat.

El manifest conclou amb les reivindicacions dels moviments impulsors d’aquesta Jornada del 7 d’Octubre:

– un Treball Decent que no perjudiqui mai la salut a la feina i

– l’exigència, conjuntament amb altres col·lectius, d’implantar i acomplir totes les normes i els mitjans de prevenció de riscs laborals.

Finalment, les entitats de la Plataforma Església pel Treball Decent, afirmen que és l’hora d’actuar a favor de la feina saludable i no precària. A favor d’erradicar tot allò que atempta contra la humanització del treball.