Al comunicat d’enguany, l’ETD recorda que l’any 2015 el papa Francesc ja defensava que “No hi ha pitjor pobresa material que aquella que no permet guanyar-se el pa i que priva de la dignitat del treball”. I que, en la línia de les grans declaracions de drets, com ara els Objectius per al Desenvolupament Sostenible 2030 de l’ONU, l’objectiu núm. 8 diu: “Treball decent com l’oportunitat de realitzar una activitat productiva que aporta un ingrés just, seguretat en el lloc de treball i protecció social per a les famílies”.
Aquest 2023 –remarca el text– volem insistir en la importància que té la salut de les persones a la feina. El treball de cap manera no pot considerar-se com un càstig de Déu, sinó que com diu el papa Francesc: “El treball és allò que fa l’ésser humà semblant a Déu, perquè amb el treball l’ésser humà és un creador, és capaç de crear”, i per això denunciem la situació precària de moltes persones treballadores del nostre entorn i l’alt índex de sinistralitat que patim. L’Església defensa que la falta de salut laboral és un greu problema social que demana solucions col·lectives agosarades.
• Especialment preocupen les feines penoses realitzades sobretot per dones (neteges, cures de les persones, infermeria, etc.).
• Apareixen problemes de salut mental quan molts treballs es plantegen exclusivament des del punt de vista econòmic.
• Arreu del món, milions de persones no tenen accés al treball i han de viure en condicions precàries, perpetuant així la seva vulnerabilitat.
El manifest conclou amb les reivindicacions dels moviments impulsors d’aquesta Jornada del 7 d’Octubre:
– un Treball Decent que no perjudiqui mai la salut a la feina i
– l’exigència, conjuntament amb altres col·lectius, d’implantar i acomplir totes les normes i els mitjans de prevenció de riscs laborals.
Finalment, les entitats de la Plataforma Església pel Treball Decent, afirmen que és l’hora d’actuar a favor de la feina saludable i no precària. A favor d’erradicar tot allò que atempta contra la humanització del treball.